Huidverbetering door oppervlakkige chemische peelings
Deze behandeling zorgt voor:
-een egalere huidstructuur en tint
-vermindering van pigmentvlekken
-fijne lijntjes, rimpels verminderen
-vermindering van acné, acné littekens, ontstekingen
-fijnere poriën,...
Na de oppervlakkige chemische peeling:
De huid kan wat rood zijn en jeuken. Dit is normaal en verdwijnt geleidelijk. Ook kan een lichte schilfering (niet bij iedereen) plaatsvinden. Bescherm uw huid tegen direct zonlicht, gebruik zonnebrandcrème met minimaal factor 30. De gunstige effecten houden gemiddeld enkele maanden aan. Na iedere zuurpeeling is het belangrijk om de huid te kalmeren en herstellen met de kwalitatief hoogwaardige verzorgingsproducten van Contrâge en/of Alissa Beauté.
Welke huidsoorten komen in aanmerking voor een zuurpeeling?
- Acne - Futloze/vermoeide huid - Pigmentstoornissen - Oppervlakkige rimpelvorming - Doffe huid - Oppervlakkige littekens
Contra-indicaties:
Roaccutane, retine A zuur, overgevoeligheid voor de de peelstof (glycolzuur, melkzuur, salicylzuur), open huid, eczeem en zwangerschap, huidtype 5 en 6 geen glycolzuur peeling.
Wat doet een zuurpeeling met de huid?
- Verwijdert dode huidcellen. - Mooiere kleur van de huid. - Meer doorbloeding. - Opname van werkzame stoffen. - Pigmentvlekken vervagen c.q. verdwijnen. - Huid ziet er egaler en frisser uit. - Verfijnde poriën. - Preventieve werking tegen huidveroudering.
Wat is de werking van zuurpeelings op de huid in de verschillende huidlagen:
Opperhuid (epidermis): - herstel van de dikte van de opperhuid. - verstevigende werking van de haarvaatjes;. - verhoging van de celactiviteit en de celdeling. Lederhuid: - collageenproductie neem toe. - betere aansluiting van de opperhuid met de lederhuid. - toename van de grondsubstantie.
Hoe ziet een behandeling eruit?
Allereerst wordt uw huid tijdens een behandeling gereinigd, waarna eventueel onzuiverheden worden verwijderd. Wanneer een zuurpeeling op de huid aangebracht wordt kan dit prikkelend, branderig en jeukend aanvoelen ( niet bij iedereen). Afhankelijk van de reactie zal de zuurpeeling na enkele minuten geneutraliseerd worden met water en een neutraliserende lotion. Daarna moet je 20 minuten onder de led en krijg je nog een verzorgend masker op basis van vitamine C of Hyaluronzuur. Na het verwijderen van het masker brengen we nog de Crème Confort aan van Contrâge.
Kan ik mijn werkzaamheden direct hervatten na een behandeling?
De huid kan direct na een zuurpeeling rood en wat trekkerig aanvoelen. U mag geen make-up gebruiken de eerste 24-uur na de behandeling. Alle werkzaamheden kunt u hervatten maar u dient rekening te houden met voorgaande.
Wat kan ik de dagen na de behandeling verwachten van mijn huid?
Naast roodheid kan de huid gaan schilferen en/of droog aanvoelen. Ook korstvorming kan voorkomen. Dit trekt doorgaans binnen een week weg.
Mag ik na een behandeling in de zon of gebruik maken van de zonnebank?
U dient 4 weken voor een behandeling en 4 weken na een behandeling uit de zon te blijven met uw huid. Dit geldt ook voor een zelfbruiner, spray-tan of zonnebank.
Mag ik behandeld worden wanneer ik zwanger ben of borstvoeding geef?
Wanneer u zwanger bent of borstvoeding geeft kunt u niet behandeld worden.
Hieronder vind je een algemene uitleg over salicyl en glycolzuur peelings.
Hoe werkt een peeling met salicylzuur?
Een peeling met salicylzuur kan huidproblemen zoals acne, melasma en fijne rimpels verbeteren. De kans op bijwerkingen, zoals het verkleuren van de huid, is daarbij zeer klein. Wat is precies een peeling en hoe werkt het ingrediënt salicylzuur?
Wat is een chemische peeling?
Bij een chemische peeling wordt voor korte tijd een peelingmiddel aangebracht op de huid (meestal niet langer dan 5 minuten). Dit middel maakt op een gecontroleerde manier schade aan de huid: het middel lost als het ware de bovenste huidlaag op. Soms reikt de peeling ook tot de diepere huidlagen. Een peeling vermindert zo de oppervlakkige schade aan de huid en zorgt -na herstel- voor een meer egale huid.
Hoe diep een peeling werkt, hangt van verschillende eigenschappen af, zoals het gebruikte ingrediënt, de concentratie, het oplosmiddel en de pH-waarde van het product. Oppervlakkige peelings dringen niet verder door dan de epidermis (bovenste huidlaag). Middeldiepe peelings dringen door tot en met de papillaire dermis.
Ter vergelijking: exfoliërende producten voor dagelijks gebruik met salicylzuur (concentratie tot en met 2%) dringen niet verder dan het stratum corneum (toplaag van de epidermis) en verwijderen dus alleen de bovenste huidcellen
Wat doet de stof salicylzuur in de huid?
In tegenstelling tot glycolzuur, is salicylzuur een middel dat vet (talg) oplost en poriën reinigt. Salicylzuur werkt in op de eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de hechting van huidcellen. Deze buitenste cellen laten hierdoor makkelijker los van de huid.
De chemische opbouw van salicylzuur lijkt op die van aspirine, wat salicylzuur ook onstekingsremmend maakt. Daarnaast heeft salicylzuur antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Salicylzuur heeft ook een mild verdovend effect, waardoor het weinig prikt bij het aanbrengen op de huid.
Welke concentratie wordt gebruikt?
Bij chemische peelings in het gezicht worden producten gebruikt met een maximale concentratie van 30%. Deze peelings vallen onder de oppervlakkige’ peelings. 50% salicylzuur wordt soms gebruikt in de dermatologie, bijvoorbeeld bij de behandeling van actinische keratose op de handen.
Bij behandeling van de huid in het gezicht, wordt vaak gekozen voor 3 tot 6 peelings, met een tussenpoze van twee tot vier weken.
Wanneer wordt gekozen voor salicylzuur?
Salicylzuurpeelingen kunnen effectief zijn in de behandeling van de volgende huidproblemen:
- Acne vulgaris
- Melasma (zwangerschapsmasker)
- Post-inflammatoire hyperpigmentatie (verkleuring na beschadiging van de huid)
- Sproeten
- Ouderdomsvlekken (levervlekken)
- Zonschade
- Geruwde huidtextuur
- Fijne rimpels
Salicylzuurpeelingen zijn niet geschikt wanneer sprake is van:
- Allergie voor salicylaten
- Eczeem in het te behandelen gebied
- Een infectie
- Zwangerschap
- Gebruik van isotretinoïne
- Huid maligniteiten
- Zongebruinde huid
Bijwerkingen
Een mogelijke bijwerking van de toepassing van een peeling, is de ontwikkeling van pigmentvlekken. Mensen met een donkere huidskleur lopen meer risico dan mensen met een lichte huidskleur. Salicylzuur staat bekend als een relatief veilige peeling: de kans op pigmentvlekken is vrij klein, ook bij mensen met een donkere huidskleur.
Om de kans op pigmentvlekken te verkleinen, is het belangrijk om gedurende de periode van behandelingen zonnebrandcrème te gebruiken.
Wat doet glycolzuur voor de huid?
Een van de cosmetische ingrediënten met een bewezen werking is glycolzuur. Er bestaan vele onafhankelijke en wetenschappelijke studies waarin de effectiviteit van glycolzuur wordt beschreven (abstract). Deze stof heeft onder andere een positieve invloed op pigment, veroudering en een droge huid en valt onder de groep ‘fruitzuren’ (ook wel Alpha Hydroxy Acids of AHA’s genoemd).
Een mooie huid!
Glycolzuur zorgt voor het verwijderen van dode huidcellen; het ‘exfolieert’ de huid. Hoewel de natuur hier op jonge leeftijd geen hulp bij nodig heeft, wordt het voor de huid na het 30e levensjaar een stuk lastiger die dode cellen kwijt te raken. Door het opstapelen van dode huidcellen wordt de huid dof en grauw en neemt de kans op het ontstaan van onzuiverheden en schilfers toe. Gebruik van een exfoliant is een geweldige manier om je huid weer die gladde en frisse uitstraling terug te geven. Ook kan je huid beter vocht vast houden en worden oppervlakkige pigmentvlekken minder zichtbaar. Alsof dat nog niet genoeg is, kan glycolzuur volgens onderzoek beschermend werken tegen schade door de zon (abstract). Dit betekent dat de kans op het krijgen van ouderdomsverschijnselen en huidkanker af zal nemen. Bij gebruik van hogere concentraties (> 15%) kan het ingrediënt collageen en elastinevorming stimuleren.
Glycolzuur als mogelijke antioxidant
Bij een onderzoek van Yale Medical school is aangetoond dat het aanbrengen van glycolzuur gedurende zeven dagen voor blootstelling aan de zon, roodheid en inflammatie met 16 procent vermindert (abstract). Vermoedelijk versterkt de stof de actie van antioxidanten in de huid.
Enkele voorwaarden
Glycolzuur is dus een erg goed ingrediënt, maar heeft enkele ‘voorwaarden’. Het werkt alleen als er voldoende hoge concentraties zijn gebruikt (> 5%). Als dit zo is, dan vindt je het terug in het bovenste 1/3 deel van de ingrediëntenlijst onder de engelse naam ‘glycolic acid’. Hiernaast is het belangrijk dat een product een lage pH heeft. Helaas is dit vaak een stuk moeilijker dit te controleren. Tenslotte kan dit ingrediënt irriterend zijn en is het verstandig het gebruik ervan langzaam op te bouwen.
Blijf voorzichtig!
Met het gebruik van glycolzuur wordt je huid gevoeliger voor zonlicht. Dit komt door het verwijderen van dode huidcellen waardoor het stratum corneum (de bovenste huidlaag) dunner wordt. Beschermen tegen zonlicht wordt dus nog belangrijker wanneer je dit ingrediënt gebruikt. Doe je dit niet, dan kan glycolzuur juist het tegenovergestelde effect hebben. En dat zou zonde zijn!
Peelings
Er zijn ook peelings beschikbaar met hogere concentraties glycolzuur (> 15%). Deze kunnen zeer effectief zijn, maar begeleiding is erg belangrijk. Peelings met concentraties boven de 30% behoren uitgevoerd te worden door een huidtherapeut of arts.